Arkadi Õllenurk

Maitsest, kaubamärgist ja muust

My Photo
Name:
Location: Igal pool

Sunday, September 03, 2006

Edelweiss (austria)


Edelweissi nimega seondub mulle kõigepealt noorpõlves kuulatud ultratobe diskobiit Seejärel meenub, et on olemas ka üks taoline lilleliik. Loodan, et õlu on saanud oma nime siiski selle lille järgi, mitte muusika. Kuigi Saku õllemüüjad koostöös Leedu õllepruulidega on nisuõlle mainele täiega vee peale tõmmanud, soovitan siiski mitte jonni jätta ja vapralt nisukatega edasi katsetada. Luban, et ükskord satub ette ka hästi valmistatud jook. Saksa tüüpi nisuõllesid Edelweiss toodetakse üle 500 aasta vanuses Kaltenhauseni õlletehases alates 1986 aastast (aastaarvu vaadates ikkagi tundub, et selle haige laulu järgi sai õlu nime).

Edelweiss Hefe on tavalisele nisuõllele omaselt hägune ja õlekollast värvi. Vaht on tihe ja ei taha kuidagi õlle pinnalt lahkuda. Lõhn on segu banaanist, pärmist ja nelgist. Sama võib öelda ka maitse kohta. Pärmimaitse on neist kolmest peaaegu, et nõrgim. Mitte, et ma õlut lastele soovitaksin, aga arvestades Edelweiss Hefe erilist lõhna ning maitset ja kreemjat konsistentsi, võiks teda kutsuda õllede banaanikokteiliks. Kokkuvõttes hea ja huvitav õlu, aga mina ei suuda Hefet tema magususe pärast üle ühe pudeli juua.

Kangus 5,5%

Edelweiss Dunkel on rahulikult joomise õlu, kulistades on ta üks pruun pärmivesi, mis tekitab kõrvetisi. Natuke süvenedes leiab Dunkelist päris huvitavaid maitsenüansse. Veidi õuna ja tsitrust; suitsusust ja nelki. Lõhn on üsna tugev, aga õnneks mitte ebameeldiv. Kuskilt kuulsin, et Edelweiss Dunkel olla tugevalt gaseeritud. Mina küll nii ei arva. Kui järelmaitse ei võtaks ära soovi kohe uut pudelit avada, siis kõhtu peaks teda mahtuma päris palju.

Kangus 5,5%

Labels: ,

8 Comments:

Blogger Elver said...

Pagana lahe bloog. Peaks ka Hefe järgi proovima. Poes paar korda näinud, aga poodi ta on jäänudki.

Ahjaa, liiga palju rõhku heledal õllel. Väga rassistlik õllekäsitlus :P

2:34 am  
Blogger Arkadi Zuk said...

Rassistlik jah. Tegelikult ei ole isegi korrektne öelda, et Tume õlu. Õige on öelda afroameerika õlu.

10:02 am  
Anonymous Anonymous said...

Õnneks pole Õlu siiski lolli laulu järgi nime saand. See ju Austria rahvuslill, ja Tirooli piirkonnas pooljumala seisuses
http://en.wikipedia.org/wiki/Edelweiss
lumeunt

12:17 pm  
Anonymous Anonymous said...

Quote:(aastaarvu vaadates ikkagi tundub, et selle haige laulu järgi sai õlu nime).
... ja kui ma nüüd õieti mäletan tuli lolllaulu singel välja ´88-´90.a. vahemikus.
lumeunt

12:20 pm  
Anonymous Anonymous said...

elveriga tuleb nõustuda, tegelikult ma ei ole märganud, et keegi oleks viitsinud nii põhjalikult koos fotodega. Ma olen mitmel korral toond teistsugust õlut lauda ja kodanikud on nagu originaali-unenäost tõusnud: nii hea õlu, miks ma pole ostnud jne. Aga ega ei osteta ka, reklaam on ikka väga hääd tööd teinud.
Muide, Viru pidada ka midagi uut tegema, üks jüledus juba suvest saati letis, Zuk - kas Sa seda Trumpi oled maitsnud, see on ikka paha lugu küll...

9:55 pm  
Blogger Arkadi Zuk said...

Trump on totaalne fiasko. See pakend.. Esimest korda kui seda läbipaistvas pudelis hägusavõitu vedelikku nägin, siis imestasin, miks pevalille õli on õlleriiulis.
Tegemist on ilmselt Viru tehase uue direktori esimese ettevõtmisega ja seetõttu ka aia taha läinud.
Eks näis mis sealt veel tulemas on.

10:53 pm  
Blogger Anttix said...

> ... ja kui ma nüüd õieti mäletan tuli lolllaulu singel välja ´88-´90.a. vahemikus.

Jumalast õige jutt.
Kui see loll diskolugu mida rahvas mõtleb on Planet Edelweiss (ma usun, et on kuna ka mina mäletan just seda), siis selle singel nägi tõepoolest valgust alles 1992 kui internetiavarusi uskuda :P
http://www.discogs.com/release/389687
Lugu oli "nii kuum", et Onu Bella lausa pidi seda kaverdama, loo nimeks "Bella Paradiis" :P

5:44 pm  
Blogger Arkadi Zuk said...

On elu. Teed õlleblogi, aga kommenaarides käib vilgas arutelu onu bella kaveri ümber:))

12:20 pm  

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker