Arkadi Õllenurk

Maitsest, kaubamärgist ja muust

My Photo
Name:
Location: Igal pool

Friday, October 27, 2006

Weihenstephaner (saksamaa)

Weihenstephaner on auväärseim auväärsete seas mitmelgi põjusel. Tegemist on maailma vanima seni tegutseva õlletehasega, mis saanud õllepruulimise õigused Benedicti kloostrilt juba aastal 1040. Umbes 33 aastat veel ja tehas on toiminud terve milleeniumi. Loogika ütleb, et kehva tootega ühte asutust nii kaua püsti ei hoia.
Õlletehase territooriumil asub ka maailma kuulsaim õlleülikool- Münheni ülikooli filiaal, ning euroopa suurim pärmipank, kust on hankinud oma pärmipõhja valdav enamus meie mandril asuvatest õlletehastes, sealhulgas ka kõik Eesti tootjad. Ma ei tea kas see fakt on positiivse või negatiivse alatooniga, aga fakt jääb faktiks- Weihenstephaneri õlut on korduvalt mainitud, kui Adolf Hitleri lemmikõlut.

Weihenstephanei Hefe on klassikaline nisuõlu. Värvuselt matt-oranzikaskollane, tiheda ja kauapüsiva vahuga. Aroom on pärmine, kuivapoolselt puuviljane ja vürtsikas. Ilmselt on tegemist minu isikliku probleemiga, aga ma pole kunagi leidnud mõistlike väljendeid nisuõllede kirjeldamiseks. Hefe maitsebuketis leian sellised maitsed nagu närimiskumm, banaan, nelk, tsitrus ja mõningane vürts. Õnneks ei ole see maitsete paraad looritatud liigse magususega, ning Weihenstephaner Hefet on täitsa mõnus juua.

Weihenstephaner Kristall on nisuõlle filtreeritud versioon. Kuldkollane ja kristallselge. Õrna vahuga ja kõvasti gaseeritud. Lõhn meenutab veidi düsessi limonaadi, kuid pole üldsegi halb. Maitses annavad tooni linnaselised puuviljad. Põhiliselt viinamari ja õun. Humal on tuntav ainult järelmaitses.


Weihenstephaner Dunkel on tume nisuõllu. Sellise õlletüübi juures kasutatakse tumedaid linnaseid, mis annavad talle omase oksüdeerunud vaske meenutava värvi. Oma mõrušokolaadi maitsega sobib Dunkel hästi loomaliha ja verivorsti kõrvale.



Hefe 5,4%
Kristall 5,4%
Dunkel 5,3%

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

kas adolf hitler mitte karsklane polnud? :D

10:01 am  

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker