Arkadi Õllenurk

Maitsest, kaubamärgist ja muust

My Photo
Name:
Location: Igal pool

Monday, September 04, 2006

Õlu ja tervis.


Õlle valmistamise alguaegadest saadik on inimesed leidnud talle mitmeid tervendavaid kasutusviise.
Sumerid loputasid hambavalu korral suud kuuma õllega. Tulemuseks oli põletiku kiire ägenemine ja valu sai lõpu läbi põletikukolde avanemise või siis teisel, palju kurvemal moel. Keskajal kasutati õlut neerukivide sulatamiseks ja vaimse rusutuse ravimiseks.
Samal ajal oli ka levinud kurnatud jalgade ravitsemine õllevanniga ja naha noorendamine vereringet parandava õllemaskiga. Liigse higistamise puhul oli kombeks lisada vannivette toobitäis õlut, toimima hakkasid samad ained, mis on tänapäeva higistamisvastastes deodorantides.
Saksa ja Tšehhi professorid olid ühel meelel selles, et õlu aitab hävitada koolerabaktereid. Selle kinnituseks oli asjaolu, et haruharva haigestusid koolerasse pruulikodade töölised. XVIII sajandil ja XIX sajandi algul manustati peaaegu kõiki ravimeid koos õllega. Põhjuseks ilmselt õlles olevate mineraalide võime aidata ainetel kiiremini organismi imenduda.
Münheni õlleinstituut on teaduslikult tõestanud, et liiter filtreerimata õlut on 10 korda kasulikum kui liiter piima, samuti tõestasid nad õlle otsest kasuliku mõju nahale. Filtreerimata õlu on tänu suurele B vitamiini sisaldusele ka raudkindel profülaktikavahend võitlemaks silmakaega.
Austria õllepruulid on uhkusest lõhki minemas rääkides lugu kidurast ja väetist poisikesest, kellele doktor soovitas piima asemel õlut anda. Põhjenduseks oli tookord, et õlu aitab pikast haigusest räsitud seedetrakti uuesti tööle saada Nüüdseks on poisike suureks kasvanud, ta nimi on Arnold Swarzenegger.
Õlu viib organismist välja kantserogeenseid aineid ja seeläbi vähendab vähki haigestumise riski 2-3 korda. Õlu on ka ainuke vedelik, mis suudab organismist välja viia sinna ladestunud alumiiniumi.
Veidi ka numbreid. Münheni lähedal asuval Andeksi Benediktiini kloostri kroonikast selgub, et aastatel 1624 kuni 1675 pandi seal liikuma 355 halvatut, raviti terveks 188 epileptikut, taastati kuulmine 237 kurdil, tehti nägijaks 860 pimedat ja taastati terve mõistus 221 vaimust vaevatul. Põhiliselt kasutati ravimina õlut.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker