Arkadi Õllenurk

Maitsest, kaubamärgist ja muust

My Photo
Name:
Location: Igal pool

Monday, September 04, 2006

Leffe Abbey Ale (belgia)


Kui küsida inimestelt, milline maa on suurim õllemaa, siis tuleb esimesena vastuseks Saksamaa või Tsehhi. Mina ütleks Belgia. See maa on iga õllesõbra paradiis, kokku on loetud üle 400 iseseisva õlletootja, mis peaks olema suurim taoline näitaja maailmas. Eestis on suurte globaalsete Belgia toodete kõrval saadaval ka väiksemaid ja isikupärasemaid õllesid.

LEFFE Abbey Ale

Notre Dame de Leffe on Norbertiini klooster Belgias, Namuri lähedal Dinantis. Sealsed mungad alustasid õlle tootmist samal aastall kui klooster ehitati ehk siis1152. Munkadele oli õlle pruulimine elutähtis ettevõtmine, kuna paastu ajal vagad vennad süüa ju ei tohtinud, juua aga küll. Eks seepärast nad siis üritasidki oma joomapoolist võimalikult suupäraseks muuta. Leffe õlle tootmine on tänaseks päevaks kloostriseinte vahelt lahkunud ja brändi omab maailma suurim õlletootja InBev. Vaatamata oma võimsusele pole InBev investeerinud toote turundusse kuigi palju, Leffe laialdane levik maailmas ja populaarsus püsib omapäral ja kvaliteedil.

Leffe Blonde - on kuldkollane ale tüüpi õlu, kergelt joodav, kuid samas täidlase maitsega. Õrnalt on tunda tsitrust, see on loomulikult saavutatud fermentseerumis protsessis, mitte sidruneid lisades. Belgia munkadel vaevalt neid sidruneid kuskilt võtta oligi. Kangust on 6,6% alc vol, aga läeb alla kui limonaad. Hämmastav!

Leffe Brune - Maitset annab kirjeldada sõnadega: pruun suhkur, puuviljane, jõuliselt tammine. Kui silti ei vaata, siis enne neljanda pudeli lõpetamist selle õlle kangusest aru ei saa. Mõnes Tallinna kõrtsis on tumedat Leffet ka vaadis, see on enneolematu nähtus isegi Soomes ja Rootsis. Brune kangus on 6,5% alc vol.

Labels:

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Nii! Miukeses kõrtsis- rohkem infot ja kohe?
lumeunt

12:25 pm  
Blogger Arkadi Zuk said...

Jussi õlletuba viimsis
Hobune&Stoori Narva mnt..centrali hotelli vastas.

võib olla veel mõned kohad, aga seal tean, et on.

12:28 pm  
Anonymous Anonymous said...

Selge, Stoori läheb käiku. Juss liiga kaugel. Tänu.
lumeunt

12:30 pm  
Blogger Arkadi Zuk said...

welcome!

12:55 pm  
Anonymous Anonymous said...

Leffe on minu arust väga hea, mul on ta märgitud kolme tärniga ja ring ümber - see on Eriti Hea Õlu..

9:49 pm  
Blogger Arkadi Zuk said...

Mul on kastitäis leffe brune o,75L magnumpudelis. na na na naa naa:)

10:58 pm  

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker