Arkadi Õllenurk

Maitsest, kaubamärgist ja muust

My Photo
Name:
Location: Igal pool

Sunday, September 10, 2006

Chimay (belgia)




1850 a. rajatud Abbaye de Scormont`I klooster Chimay linnas alustas õlle valmistamist 1862 a. Mehed said rahulikult oma palvetamise ja õllepruulimise toiminguid ajada kuni II maailmasõjani. Luftwaffe õhuässad ei osanud süütepomme heites ilmselt aimatagi, et nad hävitavad parasjagu maailma õlleklassika püha kraali.



Peale sõja lõppu tõusis klooster tänu professor de Clercile taas jalule. Tänaseks pruulib klooster nelja tüüpi erilise pärmiga kääritatud õlut, millest kolme müüakse ka väljaspool kloostrit. Maailmas on ainult kuus Trappist kloostrit ja ainult neil on õigus kasutada õlle juures Trappist märget. Chimay õlled on nende kloostrite toodangust enimlevinud. Õllegurmaanide hulgas on Chimayd väga hinnatud üle maailma. Tegemist on õllemaailma kõrgkultuuriga, originaalisõpradele Chimay`d pakkuda oma sama tark mõte, kui Vanilla Ninja fännile jõuludeks Arvo Pärdi CD kinkida.
Chimay õlled saavutavad oma parima vormi peale paariaastast pudelis seismist, ning seejärel maitse stabiliseerub paljudeks aastateks. Pudeli põhjal on tänu teistkordsele käärimisele alati pärm, tavaliselt seda ei jooda. Kuuldavasti lasevad ainult mõned meie põhjanaabrid selle viinapitsis õlle kõrvale serveerida.
Chimay Red
On selge sügavpunase-pruuni värvusega, tugeva ja kauapüsiva vahuga ehtne Ale tüüpi õlu. Lõhnas on tunda kergeid kirsi ja pipra nüansse, kuid domineeriv on ikkagi linnaste magushapu aroom. Maitse on täidlane ning hästi tasakaalustatud. Chimay Red-i parimad maitseomadused tulevad esile 12-15 kraadisena.
Kangust 7%,
Chimay Blue
Blue Chimay aka Chimay Grand Reservat valmistati esialgu ainult Punase Chimay edasiarendusena jõuludeks. Paraku osutus Blue niivõrd populaarseks, et tänaseks on tehase 70% kogutoodangust just see õlu. Värvilt on Chimay Blue tumepruun – aimatava punase helgiga, vahtu on kallates rohkelt, kuid ta settib suhteliselt kiiresti. Aroom on vürtsikas, suitsuploomi aktsendiga. Maitselt puuviljaline ja täidlane. Minu isiklik soovitus pühendunud õllesõbrale on, et joo sinist Chimayd juba täna, sest homme võid sa olla surnud ja põrgus pakutakse ainult Läti õlut.
Kangust 9%
Chimay White
White on Chimay õekestest noorim ja teistest ka oluliselt erinev. Valmistamisel kasutatakse kolme eri tüüpi linnaseid, kloostri kaevust pärit töötlemata vett ja kahte sorti humalat. Tulemus on selge oranzika värvusega, tsitruselise aroomiga kuivapoole õlu, mille parim serveerimistemperatuur on 10-12 kraadi vahel.
Kangust 8%

Labels:

2 Comments:

Blogger Trash said...

Olen Chimay Blue kinkeboxi (1 suur + 2 väikest pudelit sangaga karbis) sünnipäevaks saanud. Seisis aegu kapis ja lõpuks jõi naine koos sõbrannadega ära. Pool aasta peale säiluvustähtaja lõppu aga kõlbas küll.

1:09 am  
Blogger Arkadi Zuk said...

Selle säilivustähtajaga ei ole chimayl mitte nagu tavaõlledel. Praegu poes olevatel chimaydel on realiseerimistähtajaks mägitud 2011-2012. Aga seisab ta oluliselt kauem. Olen ninud ühe soome sõbra keldris ka kakskümmend aastat vana villi, mis peaks igati korralik jook olema.

8:43 am  

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker