Arkadi Õllenurk

Maitsest, kaubamärgist ja muust

My Photo
Name:
Location: Igal pool

Saturday, September 16, 2006

YOUNG'S (inglismaa)

Young’s pruulikoda asetseb kõrgete kivimüüride taga Londoni kesklinnas. Samas paigas on olnud pruulikoda juba alates aastast 1581. Praegune tehas asutati kolmsada aastat hiljem, kui härrad Young ja Bambridge need hooned ostsid. Aastate jooksul on tehas üle elanud nii mõnedki tulekahjud ja pommitused, kuid populaarsus on alati olnud vähemalt Londoni piirkonnas suur. Young & Co on tänaseks päevaks suurim Inglismaa erapruulikoda. Tehasel on ka mitmeid hotelle ja pubisid Londoni piirkonnas, kuhu õlut veetakse vana kombe kohaselt hobuveokitega.

Young’s Old Nick

On “barley wine “ (odravein) kategooriasse kuuluv ale tüüpi õlu. Seda kääritatakse sama hardalt nagu aastasadugi tagasi koguni kolm kuud. Pudelil on kujutatud üpris jõhkra näoga kurat, otsekui viitena sisule, mis oma petlikult pehme karamellise maitsega peidab ära seal oleva kanguse. See kangus, mõnusalt soojendav maik ja sujuvalt kuiv järelmaitse moodustavad üheskoos tõhusa löögirusika, mis algaja õllesõbra probleemivabalt seljale nokauteerib.

Kangust 7,2 %

Young’s Special London Ale

Ei maksa ehmatada, kui avastate Special londoni põhjalt veidi sadet. See on normaalne, kuna tegu on leebelt kohitud- ehk poolelusa õllega Tavaliselt kuumutatakse õlut temperatuurini, kus mikroorganismid hävinevad. Selles õlles on nad mingis ulatuses alles. Kentin Golding humal annab sellele õllele rabeda ja tugevalt humalase maitse. Vaht on tihe ja püsiv. Special London on ilmselt üks hinnatuim inglise ale.

Kangust 5,4%

Young’s Bitter

Bitter õllestiil on traditsionaalne inglise hooajaline õllestiil. Seda tüüpi õllesid reeglina ei impordita ja ilmselt on eesti üks vähestest euroopa riikidest suurbritannia kõrval, kus seda osta on võimalik. Värvuselt merevaigukarva ja maitselt, nagu nimigi ütleb, mõrkjas ale on erakordselt hea janukustutaja. Kodumaal ta ongi suvise keelekastja rollis. Madala alkoholisisalduse tõttu ei ole mõtet teda viinaasendajana kasutada.

Kangust 3,8%

Young’s Luxury Double Chocolate Stout

Šokolaadi maitset on vaatamata nimele küllalti raske leida, kuid ta on olemas. Lisaks eriti hoolikalt kuivatatud tumedale linnasele ja humalale lisatakse sellesse jooki ka šokolaadilaaste. Tulemuseks on pehme ja läbipaistmatu stout, mis on mõeldud siiski pigem nautlemiseks, mitte liitritega krae vahele kallamiseks.
Sildi disain on pärit inglise kuulsaimalt piimašokolaadi pakendilt, mille omakorda viksisid oma Chocolate Porteri tarbeks maha Tartu plagiaadimeistrid.

Kangust 5%

Labels:

3 Comments:

Blogger Elver said...

See pagana Double Chocolate Stout on suht rõve leotis. Kibe asi millel pole shokolaadiga midagi pistmist.

9:57 pm  
Blogger Arkadi Zuk said...

Kibe? Minu arust küll mitte. Vat Chocolate Porter, see on sihuke põdrasamblaleotis.

9:59 am  
Anonymous e-tom said...

Kas reedad äkki saladuse kust Youngs-i Bitterit Eestis osta saab?

4:23 pm  

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker