Arkadi Õllenurk

Maitsest, kaubamärgist ja muust

My Photo
Name:
Location: Igal pool

Thursday, September 07, 2006

Pilsner Urquell (Tsehhi)


Sõna Urquell tähendab “algset allikat” saksa keeles, mis oli Böömimaa riigikeeleks, kui ta oli Austria impeeriumi osa.Praegu moodustab Böömimaa koos Moraviaga Tsehhi Vabariigi. Tsehhi keeles on õlle nimeks Plzenski Prazdroj. Nõuka ajal oli ligipääs sellele õllele ainult aparatsikutel ja kababaaside juhtivtöötajatel. Selle õlle näol on tegemist algupärase pilsneriga mida kopeeritakse usinalt kogu maailmas. Enne Urquelli sündi olid kõik õlled hägused – nagu koduõlu. Pilsner Urquell oli esimene läbipaistev õlu maailmas. Võib siis öelda, et kõik läbipaistvad õlled on Urquelli otsesed järeltulijad. Eestis on Pilsneri nimetust kuritarvitatud. Olen kindel, et õllemeistrite valhallas saab ohtralt peedistatud see mees, kes otsustas hakata realiseerima plastikpudelisse pakendatud laket Presidendi Pilsneri nime all.
Urquelli valmistamisel kasutatakse Saaz-I humalat, mis eraldab lillelist, vürtsikat aroomi ja kibedat järelmaitset, sama tuntud “Moravia” odra linnased annavad õllele pehmuse ja tasakaalu.

kangus alati 4,4%

Labels:

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

ffs, mees! Sa ei pea iga päev 2-3 kvaliteetartiklit kirjutama. Võta vabamalt, naudi, joo õlut :P

Kogemus näitab, et 2-3 artiklit *nädalas*, nendest 1 kõrgema sordi artikkel, täitsa piisab. Mõne kuuga leiab stabiilse lugejaskonna.

Säärase kiire tempoga väsitad ennast ära, tulemusi ei tule, inimestele jääb vale mulje ja asi vajub soiku. Kalamarja kilode viisi näost sisse ajad, hakkab ka halb.

P.S: Konjunktsioonis selle blogiga võiksid mõelda eestikeelse õllewiki ehitamise peale.
P.P.S: Rohkem tumedat õlut!

5:05 am  

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker