Arkadi Õllenurk

Maitsest, kaubamärgist ja muust

My Photo
Name:
Location: Igal pool

Friday, September 29, 2006

Õlu ja rool

Mitu õlut võiks krae vahele kallata ilma liiklusriske tekitamata? Loomulikult- on vastus null. Tegelikult ei mõju klaasitäis kesvamärga lõunasöögi kõrvale kuigi kardinaalselt, aga siiski ei soovita sedagi, kuna esimene klaas tekitab soovi võtta teine, siis kolmas jne.

Autojuhtidele on alternatiiviks alkoholivaba õlu. Eestiski neid saada julgelt üle kümne sordi, ning isiklikust kogemusest võin öelda, et mõned neist tõeliselt head. Parem juua siiski alkoholivaba õlut kui ..piima näiteks.

Oskus õigesti ei piirdu ainult sobiva sakusmendi valikus ja mittesobivate jookide segamise vältimises. Väga tähtis on ennast manustamisprotsessiks korralikult ette valmistada. 50 grammi kange joogi joomine tunnike enne õllelauda istumist aitab ära hoida mitteseismise seisundit. Biokeemikud selgitavad selle soojendusnapsi mõtet järgmiselt: organism saab varakult käsu hakata tootma alkoholi ümbertöötlevat fermenti ja seeläbi on hilisem põletamine oluliselt kiirem ja valutum.

Kontrollitud meetod kiireks selginemiseks on juua klaas külma vett paari lisatud nuuskpiiritusetilgaga. Eriti kiire vahend alkoholi peletamiseks verest on merevaiguhape. See kemikaal neutraliseerib atsetalegiide (näed milleks muutub meie poolt joodud vägijook), aga just selle aine sisalduse järgi veres vaatavad arstid, millal, mida ja kui palju on inimene joonud. Merevaiguhapet sisaldavaid tooteid võib hea tahtmise korral apteekidest isegi leida.

Kui sa oled aga piisavalt loll ja avastad ennast kergete lõhnadega rooli tagant ei ole enam väga mõistlikke soovitusi supist pääsemiseks. Siiski on folklooris mõned vihjed. Ära kuna mälu midagi rooli taga, inspektoritele jääb see silma. Kui sind on juba peatatud, siis võib keelduda aparaati puhumisest. Loomulikult viiakse sind siis doktori juurde, aga aeg lendab koos sinus leiduvate alkoholiaurudega.
Ka alkomeetrit on võimalik natuke tüssata- intensiivne värske õhu sisse ja välja hingamine võib vähendada promillinäitu 10-15%. Mõned kavalpead teades, et alkomeeter ei reageeri mitte ainult tavapärastele alkohoolsetele jookidele, vaid ka piiritust sisaldatavatele ravimitele on väitnud endal olevat südamehaiguse, mille raviks kasutavad valokordiini. Peale selle võib avastada enda juures veel terve pika nimekirja haigusi mille puhul ka absoluutselt kaine inimese suust tulevad alkoholiaurud. Mõned näited: diabeet, stomatiit, ja isegi kaaries.
Üks eestimaine poliitikuhärra (nimesid nimetamata )üritas kavaldada väitega, et ta jõi Bittneri Balsamit.
Olles jõudnud narkoloogi juurde on võimalusi pääsemiseks siiski vähe. Tuleb anda uriiniproov, võtta rombergi poos jne. Siiski on mõned juhtumid, kus nahaalsemad tüübid on pääsenud puhta uriini kaasas tassimisega ja veega segamisega.
Vereproovegi on segatud ja hiljem labor kohtusse kaevatud.

Labels:

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

äkki mõtlesid hoopis atsetaal­dehüüde , mitte "atsetalegiide"? ja mervaighape on lihtsalt 1 antoksüdant st on ka teisi..

3:36 pm  

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker